Радиолюбителям на заметку

Юридические аспекты

Відповідно до частини першої статті 44 Закону України «Про радіочастотний ресурс України», для продовження дії дозволу на експлуатацію користувач повинен не пізніше ніж за чотири місяці до закінчення терміну його дії звернутися до УДЦР із заявою на продовження терміну дії дозволу.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 No 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами), з 12 березня 2020 р. до 24 квітня 2020 р. на всій території України установлено карантин. При тому, вищезазначеною постановою Кабінету Міністрів України установлені певні заборони, зокрема, заборона відвідування закладів освіти її здобувачами, регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні тощо. Також, особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури, визначено особами, які потребують самоізоляції.

Відповідно до вимог частини шостої статті 18 Закону України «Про радіочастотний ресурс України», враховуючи пункт 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на періодздійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», статтю 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та постанову Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 No 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами), рішенням НКРЗІ від 14.04.2020 No 156 скасовано рішення НКРЗІ від 10.03.2020 No 107 «Про затвердження Плану перевірок користувачів радіочастотного ресурсу України у смугах радіочастот загального користування на другий квартал 2020 року».

Враховуючи зазначене, пропонуємо:

1. Забезпечити чітке виконання правил карантину та самоізоляції;

2. Не допускати проведення Кваліфікаційно-технічних комісій (далі – КТК), зокрема, проведенні кваліфікаційного іспиту та здійснювати КТК з перевірки технічного стану аматорських радіостанцій;

3. Не допускати колективну експлуатацію колективних аматорських радіостанцій (у тому числі в радіоклубах, радіогуртах), спортивну радіопеленгацію, до завершення заходів з карантину;

4. Утриматися від проведення наукових, спортивних та інших експедицій;

5. Безумовно дотримуватися вимог щодо проведення аматорського радіозв’язку (розділ VII Регламенту аматорського радіозв'язку України, затвердженого рішенням НКРЗ від 21.10.2010 No 475, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.02.2011 за No 205/18943 (далі – Регламент АРУ). При цьому, приділити особливу увагу, зокрема:

- не допускати порушення заборон, передбачених пунктом 7.19 розділу VII Регламенту АРУ;

- не допускати створення радіозавад та перешкод у проведення радіозв’язку спеціальними користувачами радіочастотного ресурсу України, наведеним у частині другій статті 5 Закону України «Про радіочастотний ресурс України».

Після завершення карантину радіоаматори та інші особи зможуть у встановленому законодавством порядку підтвердити свою кваліфікацію оператора аматорської радіостанції, отримати або продовжити дозвіл на експлуатацію аматорських радіостанцій, продовжити колективне користування радіостанцій, а також провести спортивні колективні заході.

При тому, НКРЗІ всіляко підтримує проведення радіоаматорами радіозв'язку та технічних досліджень (з урахуванням наведених рекомендацій) при дотримання режиму карантину та самоізоляції радіоаматорів.

Цей лист також направлено до штаб-квартири ЛРУ, ГС “Всеукраїнська радіоаматорська ліга”.

Додатково повідомляємо, що відповідно до частини першої статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Член НКРЗІ Сергій ДЗЮБА