У Києві за участю Малої академії наук пройшов інноваційний форум «Social Good Summit» ПРООН

Новости

alt

«Як новітні технології, інновації та соціальні медіа можуть змінити світ на краще» саме з такою назвою 25 вересня в Національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся форум «Social Good Summit» Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН). На заході, в якому взяли участь провідні представники наукових кіл, бізнесу, громадського суспільства, органів державної влади, студенти, ІТ-спеціалісти і молоді дослідники від Малої академії наук, обговорювали передовий досвід, технології та інноваційні ідеї, які допоможуть перетворити виклики сьогодення на можливості для зростання, розвитку та прогресу людства.

ІНТЕГРАЦІЯ  НАУКОВИХ  ІННОВАЦІЙНИХ  ПРОЦЕСІВ  У  РИНКОВИЙ  ПРОСТІР  ЕКОНОМІКИ  –  ВИКЛИК  ДЛЯ  ДЕРЖАВИ

Відкрив форум проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат філологічних наук, професор Петро БЕХ. Гарною англійською Петро Олексійович привітав присутніх, зазначивши, що радий усіх бачити на цьому заході, гордий з того, що це відбувається саме тут, у стінах провідного університету країни, і сподівається, що форум буде інформативним.

Директор ПРООН в Україні Янтомас ХІМСТРА у своєму виступі окреслив три напрями, в яких працює Програма розвитку ООН. Перший – це відновлення країни після війни, зокрема Донбасу: ремонт шкіл, лікарень тощо. Другий зробити так, щоб уряд став більш відповідальним перед громадянами, а для цього розміщувати на інтернет-ресурсах бюджет країни із зазначенням, на що витрачаються податки громадян. Третій – більше уваги приділяти енергозбереженню і заощадженню ресурсів.

Слід зауважити, що Програма розвитку ООН є світовою організацією, яка співпрацює зі 166 країнами світу, допомагаючи їм знаходити власні шляхи розв’язання глобальних і національних проблем людського розвитку. Основна мета ПРООН в Україні – підтримати нашу державу на шляху сталого людського розвитку, спрямованого на досягнення заможної, демократичної та сильної держави, в якій ніхто не залишається осторонь і враховується думка кожного.

У своєму виступі директор департаменту інноваційної діяльності Міністерства освіти і науки України Віктор ШАВЛЮК наголосив на необхідності продукування в державі ідей, які мають справді революційний, проривний характер:

Найбільшим викликом для нашої держави є інтеграція наукових інноваційних процесів у ринковий простір економіки. Рушійним кроком має стати не тільки масова пропозиція, а й масовий попит. На сьогоднішній день, коли в силу складних соціально-економічних і політичних умов у країні та подій, які відбулися на півдні і відбуваються на сході України, ми змушені перерозподілити кошти на потреби оборони, збільшити їх у рази. Однак питання інноваційного розвитку країни надзвичайно важливе для її долі. Міністерство освіти і науки робить усе можливе для створення сприятливого правового поля для інноваторів і винахідників.

Директор НЦ «МАНУ» Оксен ЛІСОВИЙ з молодими винахідниками розмовляв дружньо, адже серед багатьох присутніх були й учні та випускники МАН:

– Тут близько п’ятнадцяти людей, які пройшли свого часу через Малу академію наук або працюють у ній. Цій молоді не треба пояснювати, як змінювати світ. Тому що, працюючи в Малій академії, одним з мотиваційних чинників, які ми ставимо перед своїми учнями, а їх ми маємо 250 тисяч, є завдання зробити так, щоб щось змінилося навколо. Ми як ніхто бачимо потенціал української науки, оскільки працюємо з дітьми, починаючи із 7–8 класу, і спостерігаємо, як уже після 11 класу наші школярі, вступаючи до вишу, мають по кілька патентів на винаходи – ці учні тут теж присутні.

ПОПИТ  НА  КРЕАТИВНІСТЬ

Першою під час форму була презентована інтерактивна карта будівель, пошкоджених внаслідок конфлікту в Донецькій і Луганській областях, зручність і доцільність користування якою продемонстрував керівник громадської організації Social Boost Денис ГУРСЬКИЙ.

Керівник відділу бюджетної політики Центру політичних студій та аналітики Володимир ТАРНАЙ представив аудиторії на прикладі візуалізації державного бюджету України і міста Львова веб-проект «Відкритий бюджет – крок до прозорості влади». Доступність громади до фінансових показників кожного бюджету і можливість відкритого діалогу між чиновниками і громадянами на сьогодні є однією з важливих складових у діяльності будь-якого органу державної влади.

Ультразвукову GPS для людей з вадами зору презентували студенти Київської політехніки, колишні МАНівці Іван СЕЛЕЗНЬОВ і Юрій КОЛОМІЄЦЬ.

Студент того самого вишу Андрій КОНОВАЛЕНКО ознайомив присутніх із проектом «CamTouch – інтерактивні поверхні у кожний клас». Тепер за допомогою стилусів з інфрачервоним світлодіодом, які в десять разів дешевші, ніж лазерні указки, можна проводити уроки на сучасному рівні. Таке ноу-хау вже функціонує в школах Дніпропетровська, де цей чудовий прилад молодого дослідника взято до виробництва і впровадження.

Зацікавлення в учасників форуму викликав і перший літальний електромобіль «Еко-гріг» молодого конструктора, випускника МАН Олександра АВРАМЕНКА. До речі, юнак, який поєднав електричне авто з гелікоптером, отримав перший в Україні патент на електромобіль.

Студент Київської політехніки, який свою наукову діяльність починав у МАН, Денис СМІШНИЙ розповів про перспективи використання енергії дощу за допомогою п’єзоелектричної установки з ККД 68%. За словами хлопця, цього достатньо для того, щоб зарядити мобільний телефон за 1,5–2 години. Інша випускниця Малої академії наук, киянка Анастасія БАБЕНКО презентувала розробку, актуальну для цивільної і військової медицини – вакуумний холодильник для транспортування донорської крові та органів.

Цікавих ідей, приладів, технологій, проектів на інноваційному форумі було представлено настільки багато, що головний редактор журналу «Винахідник і раціоналізатор» Микола КИТАЄВ запропонував відправити всі доповіді і проекти до його видання, де це буде надруковано спеціальним випуском як практичний результат наукової події.

Також учасникам форуму розповіли про можливості практичної реалізації своїх проектів. Координатор краудфандингової платформи соціальних інновацій «Велика Ідея» Світлана КОЛОДІЙ ознайомила присутніх з механізмом фінансування соціально важливих проектів «Спільнокошт». Показово, що 68% проектів, розміщених на цьому веб-ресурсі, за словами пані Світлани, були вдалими – кошти завдяки доброчинності автори «великих ідей» зібрали. Нагадаємо, що суть платформи «Велика Ідея» у тому, що вона пропонує людям узятися за здійснення власних проектів, розраховуючи на матеріальну підтримку друзів, колег і товариств. Тільки той проект, що зібрав 100% потрібного бюджету до завершення зазначеного терміну, отримає кошти на здійснення. Якщо ж вчасно не вдалося зібрати потрібну суму, всі кошти повертаються благодійникам.

На закінчення доречно зазначити, що найкращі інноваційні проекти з України будуть представлені у Нью-Йорку на глобальному форумі, організаторами якого є ПРООН, Фонд ООН, Фонд Білла та Мелінди Гейтс і компанії Mashable та Ericson.

Сергій КУТНЯКОВ
http://man.gov.ua/ua/news/academy_news/q