Батарейкой служит конденсатор

Повышение квалификации

Майбутнє диктує відхід від громіздких та малоефективних батарейок та акумуляторів до більш компактних, екологічних та швидкоперезаряджуваних. В той час, як у західних країнах працюють над розробленням батарейок із целюлози, в Україні створили свої новітні джерела електроенергії для автономного живлення.

alt

 

Ілюстративне фото: free photos/Flickr.com

Винахідники розробили і отримали патент на автономне перезаряджувальне джерело струму постійної напруги. Воно працює на базі таких конденсаторів, в яких енергія збирається завдяки поляризації подвійного електричного шару на межах анода з електролітом та катода з електролітом, повідомляє EcoTown.

Українська розробка, за попередньою інформацією, заряджається лише за 5—8 секунд (!) та має не менше 500 тисяч циклів перезарядки (в той час, як звичайна літій-іонна має близько 1 тисячі). Зникає також проблема їхньої утилізації: винахід зовсім не має у своєму складі токсичних речовин.

Для тих, хто розуміється на технічних тонкощах, цікаво буде дізнатись, що у створеному пристрої використовуються суперконденсатори на 10 фарад. Час саморозряду джерела струму — 240 діб, а опір саморозряду становить 2 МегаОми.

Однак розробка потребує подальшої роботи — для конденсаторів потрібно створити стабілізатори, підвищити ефективність пристрою, для чого розробники хочуть включити окремі конденсатори в батарею і досягти того, щоб джерело струму не саморозряджалося за простоювання.

Винахід може використовуватись для живлення електронних пристроїв, які споживають мало енергії та швидко розряджаються, наприклад, в електричних годинниках, пультах, мишках та клавіатурах.

Зв’язатись із розробниками можна за допомогою електронної пошти, написавши на [email protected].

http://www.epochtimes.com.ua/novyny-nauky/ukrayinci-rozrobili-ekologichni-batareyki-120899