Минулий 2020 – здобутки і прорахунки

Аналитика и публицистика
Вітаю всіх радіоаматорів, і не тільки, хто читає ці рядки, а значить ми витримали і не піддалися злочинному світовому штучному мору, і це насправді наш найбільший спільний життєвий здобуток.
 
Кожен по-своєму подолав це вірусне нашестя, рецептів від різних людей і ЗМІ було безліч, але найкращими ліками стала сила духу і віра в себе, успадкована від наших славних пращурів русичів.
 
Особлива шана і подяка нашим ветеранам, що пройшли непростий історичний шлях від суворих сталінських до безглуздих зеленівських часів, залишившись мудрими і активними в житті і радіоаматорстві.
 
Хочу сказати дещо про радіоспорт, популярні українські міжнародні змагання під назвою Ukrainian DX Contest, взяти участь в яких може кожен, щоб випробувати свою вправність, витривалість і спритність.
 
Вже дев’ять років будучи пенсіонером, вперше в цих змаганнях встановив свій власний спортивний рекорд, провівши більше семи сотень радіозв’язків телеграфом з майже півсотнею країн на сорока метровому пасмі.
 
Дякуючи організаторам за оперативність, підсумкова таблиця і дипломи були доступні для ознайомлення і скачування вже буквально через місяць. Згідно підсумків змагань зайняв почесне друге місце.
 
Але, подивившись уважно на отриманий гарний кольоровий диплом звернув увагу на невідповідність надпису «Single Operator-40m Band-Mixed» моїй роботі в змаганнях виключно (only) CW (телеграфом).
 
Намагався знайти в Інеті подібний прецедент, коли спортсмен виступав одним видом, але організатори розмістили його досягнення в групу багатоборців, тим самим штучно занизивши результат – не знайшов.
 
Це я про те, що участь в двох або більше різних видах змагань в одному заліку, в нашому випадку телеграфом і телефоном, називається багатоборством. Не кожен, однак, може або хоче бути багатоборцем.  
 
Якщо звернутися до вищої спортивно-кваліфікаційної інстанції, то напевно буду правий. Хтось скаже, бачив, яка залікова група, не пасує – не працюй. Але це не відповідь. Яким видом я працював, так мене повинні судити і нагороджувати.
 
А також інших, хто працював тільки CW або SSB. Телеграфіст може працювати телефоном, але телефоніст потрапивши в телеграфно-телефонний мікс залишається без шансів зайняти гідне місце серед «своїх». І це найбільший прорахунок.
 
Тому, звертаюся з проханням і пропозицією до організаторів контесту, суддів, голови UCC Володимира Латишенка: розділіть на окремі залікові групи телеграф и телефон. Це важливо і необхідно, як зі спортивного боку, так і з людської точки зору!
 
Наші колеги поляки в SP DX Contest професійно поділили телеграф і телефон на окремі залікові групи. Ми можемо зробити так само, адже невелика кількість учасників від України обумовлена також недосконалістю Положення.
 
Поділ нашого національного радіоаматорства на окремі містечкові клуби, котрі проводять свою ізоляціоністську політику не сприяє збільшенню учасників міжнародних змагань, появі нових класних операторів телеграфістів і телефоністів.
 
Ця пропозиція не заради «червоного слівця». Олександр UT4EK пише: «пропозиція, яку Ви вносите, діяла в 90-ті роки. Згодом провідними контестменами розподіл по категоріям був визнаний недоцільним і на конференції UCC Положення було приведено до того вигляду, в якому воно є на даний момент».
 
В лихі 90-ті багато чого було визнано «недоцільним», навіть розумні і порядні люди. Перевернення країни з ніг на голову почалося саме тоді, і в радіоаматорстві також. Корупція, блат, протекціонізм, особиста зацікавленість.
 
«Нове – це забуте старе». Давайте повернемося в Ukrainian DX Contest до окремих залікових груп для CW и SSB. Справа не в дорогих плакетках, заради котрих дехто може йти на різні хитрощі і порушення, а в можливості проявити себе тим видом роботи, котрим радіоаматор краще володіє.
 
Сподіваюся, ми всі в цьому зацікавлені. Нам слід виходити з глухого кута, в який нас загнало часом не зовсім професійне і патріотичне керівництво. Наша спільна радіоаматорська активність зможе змінити все на краще.
 
Всім 73!
Юрко UT5NC