ЧУ: треба затвердити вихідну потужність для всіх учасників на рівні 100 Ват

Будни ЛРУ
На фото: "Ждите нас в ЧУ, мы скоро вам покажем..."
 
Вже відбувся чемпіонат України з радіозв’язку на коротких хвилях телефоном. Учасників було трохи більше, ніж в минулому телеграфному чемпіонаті, про який була моя коротка замітка на сайті. Але, все ж, учасників національних чемпіонатів як для європейської країни з багатомільйонним населенням було катастрофічно замало.
На папері у нас числиться майже десять тисяч радіоаматорів, але тих, хто культивує радіоспорт і поважає організаторів змагань, на жаль, дуже мало. Необхідно докорінно переглянути засади підвищення категорій. Тільки ті радіоаматори, хто бере участь у різних змаганнях, в тому числі національних чемпіонатах, можуть претендувати на вищі категорії. Адже для простих балачок в ефірі достатньо і третьої.
Кілька слів про сам телефонний чемпіонат. Він докорінно відрізнявся від телеграфного. Завдяки вузькосмуговості телеграфного сигналу на визначеній частотній ділянці може розміститися значно більше кореспондентів, ніж працюючих телефоном. Тому, питання вихідних потужностей стояло не так гостро. При наявності вузькополосного телеграфного фільтру кіловатний сусід по частоті майже не заважав.
Зовсім інша ситуація панувала в телефонному турі. Дуже потужні сигнали багатьох учасників з надзвичайно широким спектром сигналу, що є наслідком використання підсилювачів потужності з поганою лінійністю, сильно заважали проведенню радіозв’язків. Якщо я працював потужністю LP, а з обох боків від мене працювали кіловатники, то шансів на зв’язок з таким самим LP були мінімальні. Його сигнал танув в сплетерах моїх сусідів, а він, скануючи діапазон, міг мене просто не почути, оскільки АРП на мить занизило чутливість його трансивера.
Тому, звертаюся до організаторів чемпіонатів України з радіозв’язку на коротких хвилях з пропозицією встановити єдиний ценз вихідної потужності передавачів учасників. Оскільки переважна більшість сучасних трансиверів має вихідну потужність сто ват і гарантований рівень побічних випромінювань, а ближнє проходження радіохвиль в межах країни практично завжди сприятливе, затвердити вихідну потужність для всіх учасників на рівні 100 Ват. Якщо змагатися, то з рівними собі хоча би по технічним параметрам, тоді, перифразуючи, «вправність кожного видна буде».
Дуже тішить те, що окремі радіоаматори активно проводили радіозв’язки і обмінювалися контрольними номерами українською мовою. Так тримати!
Мої 73! Юрко UT5NC