Уряд має серйозні наміри вже в 4-му кварталі 2016 року розробити законодавчі акти для відновлення системи обліку кодів ІМЕІ

Юридические аспекты

Про це прес-службі УДЦР повідомила директор з інформаційно-телекомунікаційного напрямку державного підприємства Вікторія Трощенко, коментуючи нещодавнє Розпорядження Кабінету Міністрів України №615-р.

За її словами, Кабінетом Міністрів України затверджено План заходів щодо дерегуляції господарської діяльності, який передбачає, зокрема, удосконалення законодавства щодо запобігання користуванню кінцевим обладнанням, законність ввезення якого на територію України не підтверджена.

Зокрема, пунктом 102 Плану  передбачено заходи з розроблення законодавчих актів, спрямованих на відновлення обліку IMEI-кодів пристроїв, які містять GSM-модуль.

 «УДЦР вже третій рік піднімає питання щодо удосконалення законодавства стосовно обов’язкової реєстрації кодів ІМЕІ мобільних терміналів на території України. Зараз ми бачимо, що уряд має серйозні наміри вже у четвертому кварталі 2016 року розробити необхідні законодавчі акти, щоб побороти контрабанду цієї групи товарів та забезпечити наповнення бюджету»,- розповіла Вікторія Трощенко.

Вона також зазначила, що за оцінками експертів державний бюджет щорічно втрачає близько 3,6 млрд гривень від контрабанди ІТ-товарів, з них до 1 млрд гривень становлять втрати бюджету від контрабанди «сірих» iPhone, яких зараз на ринку України  майже 65%.

«Враховуючи, що розуміння важливості та актуальності цієї проблеми є і у представників законодавчої влади, є надія, що спільними зусиллями Уряду і Верховної Ради наша країна подолає контрабанду товарів цього сегменту ринку», - заявила Вікторія Трощенко.

Слід нагадати, що Постановою Верховної Ради України від 31 березня 2016 року № 1073‑VIII було схвалено Рекомендації парламентських слухань на тему: "Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України", один з пунктів яких передбачає розробку Урядом необхідних законодавчих актів для відновлення обліку IMEI-кодів пристроїв, які містять GSM-модуль.