ЗАЯВА УДЦР

Юридические аспекты

Спроби скомпрометувати розроблену в УДЦР Методику визначення зони покриття мережі ЦНТВ не матимуть жодного успіху

Нещодавно деякі ЗМІ поширили інформацію «Центр радіочастот злякався європейських стандартів» про те, що розроблена в Українському державному центрі радіочастот «Методика визначення зони покриття мережі цифрового наземного телевізійного мовлення стандарту DVB-T2» (далі - Методика) не відповідає європейським стандартам.

З цього приводу УДЦР офіційно заявляє, що дана інформація не відповідає дійсності і спрямована на дискредитацію державного підприємства. Cпроби скомпрометувати розроблену в УДЦР Методику визначення зони покриття мережі цифрового наземноготелевізійного мовлення (ЦНТМ) не матимуть жодного успіху.

Також заявляємо, що УДЦР не злякався європейських стандартів, як йдеться у статті, а навпаки, має честь приймати активну та безпосередню участь на Європейській арені в частині наукового обґрунтування підходів з вирішення питань щодо вимірювання покриття мереж ЦНТМ.

 

Пропозиції УДЦР схвально сприймаються міжнародними експертами, оскільки нині для вимірювання покриття стандарту DVB-T2 в Європі не існує жодних Рекомендацій і методик.Єдиний документ, який визначає процедуру вимірювання зон покриття передавачів ЦНТМ стандарту DVB-T, це - Рекомендація МСЕ-R SM.1875-2 «Вимірювання покриття DVB-T і перевірка критеріїв планування».

 

Саме УДЦР у червні 2016 року представив в Женеві на засіданні Робочої групи 1С «Контроль спектра» Дослідної комісії 1 МСЕ вклад з результатами апробації в реальних умовахМетодики, яку вперше у вітчизняній історії розробили спеціалісти Українського державного центру радіочастот.

 

Наведений у Методиці інноваційний метод вимірювання покриття населення отримав високу оцінку міжнародних експертів і його включено до проекту нової редакції Рекомендації МСЕ-R SM.1875-2,а питання розробки проекту Звіту СЕПТ щодо вимірювання покриття DVB-T/DVB-T2 передавачів за ініціативою УДЦР винесено на обговорення до порядку денного чергового, 46-го засідання Проектної групи FM PT22 у жовтні цього року у Копенгагені.

 

Тим часом, поки міжнародні експерти готуються до чергового засідання нова редакція Методики з внесеними змінами, як і попередня, успішно пройшла науково-технічну експертизу в ДП «Укрметртестстандарт», за результатами якої, отримала позитивний висновок.

 

При цьому важливо зазначити, що дана Методика нічиїх прав не обмежує. Вона є лише інструментом для визначення зон покриття мережі ЦНТМ стандарту DVB-T2, яким може скористатися будь-яка організація.

 

Внесені в Методику уточнення жодним чином не стосуються ні загальних принципів, ні математичного апарату для визначення зон покриття і оцінки покриття населення, але спрямовані на спрощення процедури організації вимірювань та обробки результатів.А вимоги щодо невизначеності (похибки) вимірювання залишилися такими ж самими, як в Методиці від 31.12.2015, жодних змін у цій частині не вносилось.

 

Незмінною за новою Методикою залишилися й кількість майданчиків та радіальних напрямків вимірювань, а тому абсолютно не коректно заявляти, що УДЦР пропонує зменшити кількість вимірювань у порівнянні з європейськими Рекомендаціями.Тим паче, що діючі європейські Рекомендації та стандарти взагалі не передбачають кількість вимірювань дляоцінки зон покриття.

 

Важливо також зазначити, що процес вимірювань характеризується так званою «невизначеністю» (просто кажучи похибками) вимірювань, що складається з похибки, що вносяться безпосередньо приладом, похибки через умови проведення вимірювання, похибки методу, обробки результатів тощо.

 

Серед цих похибок похибкаприладу найменша, що лежить в межах від +1 дБ до -1,2 дБ. Тобто ті самі +/- 26%, що згадуються у статті, як недопустимі для вимірювальних пристроїв.В той же час за вимогами Рекомендації МСЕ-R SM.378-7 похибка вимірювання напруженості поля в смузі частот від 30 МГц до 3 ГГц не повинна перевищувати ± 3 дБ (тобто допустима похибка становить 100%), тобто ще більше, ніж у Методиці УДЦР.

 

Прес-служба Українського державного центру радіочастот

 

 

                Прес-служба Українського державного центру радіочастот