НКРЗІ пытается заработать на пользователях Скайпа

Новости

 Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації має намір монетизувати послуги доступу до контенту. Про це повідомив глава НКРЗІ Петро Яцук в інтерв'ю Комментариям.

Влада має намір обкласти новим податком користувачів Skype та інших інтернет месенджерів. "Нові доходи можна отримувати тільки завдяки монетизації послуг доступу до контенту. Оператори зв'язку хочуть і мають повне право заробляти на передачі даних інтернет-додатків. Це природно. На сьогоднішній день всі мережі використовуються лише як транзитна труба. В результаті, компанії не хочуть продовжувати модернізувати мережі. Тому ми однозначно будемо розробляти нормативні документи в сфері регулювання доступу до послуг, інформації, контенту. Ми знаходимося на першому етапі - тільки відкриваємо двері. І ми не знаємо, що за ними буде", - заявив він.

За словами Яцука, НКРЗІ буде починати переговори, як з операторами ринку телекомунікацій, так і з компаніями, що надають інтернет-послуги.

"Ось яскравий приклад - Skype. За три роки з невідомої компанії вона перетворилася на мільярдний за вартістю актив. Вона працює на базі хмарних технологій. Ця компанія, можна сказати, віртуальна. Крім співробітників і обладнання, на якому вони працюють, основну вартість Skype формує програмне забезпечення. Гроші вона приносить великі. Разом з тим зростає і навантаження на мережі. Операторам зв'язку нікуди подітися. Регулятори вимагають від них поліпшення якості послуг - розширення мереж. Але в операторів на це вже немає грошей. Ось це проблема. І якщо ми її не вирішимо спільними зусиллями, то вона тільки посилиться. І в нас буде 100 Мбіт/сек - швидкість доступу до мережі, але якість надання послуг - як по dial up (застаріла технологія передачі даних). А нові мобільні мережі четвертого покоління - 4G (LTE) - просто стануть такими, що не окупаються", - вважає глава НКРЗІ.