Хочешь сей, а хочешь куй – всё равно получишь старость

Аналитика и публицистика

Двадцять четвертого квітня 2014 року, в розпал трагічних бойових дій на сході країни, Міністерство молоді і спорту приймає доленосний для багатьох з нас, радіоаматорів, Наказ № 1305 «Про затвердження Кваліфікаційних норм та вимог Єдиної спортивної класифікації України з неолімпійських видів спорту».
 
В розділі «Радіозв’язок на коротких хвилях» зокрема зазначено, що для здобуття спортивного розряду або звання слід зайняти місце в одному з видів програми (вікової категорії) у змаганнях, або виконати нормативи кваліфікаційної таблиці з урахуванням умов присвоєння спортивних звань та розрядів.
 
Багатьох з нас, ветеранів радіоспорту, завзятих телеграфістів і телефоністів, що пройшли етапи участі в національних чемпіонатах, а тепер беруть активну участь в різних міжнародних змаганнях, на схилі віку цікавить питання отримання почесного звання «Майстер спорту України міжнародного класу».
 
Таке почесне довічне спортивне звання, згідно вищевказаного наказу, радіоаматор може отримати лише за умов зайняття 1 – 3 місця в змаганнях IARU Contest, CQ WW DX Contest, CQ WW WPX Contest в особистому заліку, а також за 1 – 2 місце в змаганнях WAE DX Contest також в особистому заліку.
 
Званням «Майстер спорту України міжнародного класу» нагороджують за участь в міжнародних змаганнях в загальному заліку без розподілу на потужність, за умови участі у підгрупі не менше 20 учасників з 15 країн, та не менше ніж з 12 країн для присвоєння спортивного звання "Майстер спорту України ".
 
Напевно кожен український радіоаматор-короткохвильовик розуміє, як надзвичайно важко, майже неможливо, зайняти перших три або два місця в перелічених вище міжнародних змаганнях. Адже змагатися з західними колегами з їхньою надсучасною апаратурою і супер дорогими антенами не кожному з нас під силу.
 
Тому радіоаматори порушують Положення змагань і Регламент радіозв’язку, працюючи багатьма кіловатами і беручи на допомогу своїх колег, обманюючи всіх і самого себе. Як на мене, сама концепція отримання звання МСМК не досконала, переписана ще з давніх до інтернетівських радянських часів.
 
Пропоную званням «Майстер спорту України міжнародного класу» нагороджувати учасників будь-яких міжнародних змагань, якщо вони в якомусь з них зайняли одне з перших трьох місць по країні три роки поспіль. Це реальний показник майстерності, стабільності і кваліфікації оператора, справжнього майстра міжнародного класу.
 
Здається, затверджені в наказі не реальні спортивні нормативи щодо МСМК складали не зовсім радіоаматори, або радіоаматори, не зацікавлені, щоб вітчизняний радіоспорт став більш популярним і престижним, а учасники міжнародних змагань від України були не лише статистами.
 
Про те, як стати Майстром спорту міжнародного класу на ультракоротких хвилях в наказі взагалі не йдеться. А наш ветеранський час і життєві сили помалу спливають. Як говорив Юліус Фучик «Бійтеся людей байдужих, саме з їхньої мовчазної згоди відбуваються всі негаразди і злочини на землі».
 
Всім 73! Ваш, Юрко UT5NC