Что цикл грядущий нам готовит?

Повышение квалификации

Сонце прокидається. Міжнародна група вчених повідомила, що наше світило вийшло з самого спокійного періоду свого 11-річного циклу активності і тепер вступило в 25-й цикл. Нумерація циклів сонячних плям сходить до 1755 року. Згідно з прогнозами дослідників, майбутній цикл обіцяє бути досить спокійним.

Вчені-фахівці з дослідження сонця відстежують цикл на основі наростання і скорочення кількості сонячних плям, яке відображає рівень інтенсивності магнітного поля Сонця. Ці плями - темні області на поверхні Сонця, температура яких нижче приблизно на 1500 кельвінів ніж сусідні ділянки.

 

 

11-річний цикл, який часто називають «циклом Швабе», є найбільш помітно вираженим циклом сонячної активності. «Одинадцятирічним» цикл називають умовно: його довжина за XVIII-XX століття змінювалася від 7 до 17 років, а в XX столітті в середньому була ближче до 10,5 років. Російський учений А. Л. Чижевський припустив ще на початку XX століття, що цикли сонячної активності проявляють себе в біосфері, впливаючи на врожайність, захворюваність, психічний стан людей і багато іншого. В результаті, це відбивається на історичні події - кризах, війнах, революціях.

Сонячні плями можуть випускати спалахи випромінювання, а також гігантські викиди частинок, відомі як корональний викид маси. Якщо гігантський викид корональної маси долине до Землі, він може гарненько струснути сучасну цивілізацію, вивівши з ладу супутники і викликавши відключення подачі електроенергії на цілих континентах.

Подібна геомагнітна буря, що носить назву «подія Керрінгтона», сталася в 1859 році. Ця потужна за всю історію спостережень геомагнітна буря визвавала відмова телеграфних систем по всій Європі і Північній Америці, а північні сяйва спостерігалися по всьому світу. Сьогодні енергетичні системи охоплюють світ, і вчені вважають, що входять до них гігантські трансформатори особливо уразливі для впливу енергетичних бур.

Подібно до того, як економісти місяцями чекають, щоб оголосити початок або закінчення рецесії, вчені, що стежать за сонячною активністю, не поспішають робити заяви щодо сонячних циклів і усредняют кількість сонячних плям за 13 місяців, щоб їх не ввели в оману короткострокові коливання сонячної активності. Дев'ять місяців тому, в грудні, цикл сонячних плям досяг свого найбільш спокійного стану. За їхніми спостереженнями, активність сонця повільно, але вірно зростає.

За останні півстоліття сонячні цикли поступово ослабли, що підвело деяких вчених до припущення, що Сонце може перебувати на порозі тривалого періоду затишшя. Останній максимум сонячної активності з середнім числом сонячних плям 114 був найслабшим з 1928 року і четвертим за слабкості з усіх.

Згідно з прогнозами дослідницької групи, активність під час цього сонячного циклу буде значно нижче середнього рівня, з піком 115 сонячних плям плюс-мінус 10, тобто приблизно так само, як в попередньому циклі. Максимум сонячної активності прогнозується на липень 2025 року.

Прогнози окремих вчених, що входять в групу, сильно розходяться: одні пророкують цикл ще більш спокійний, ніж попередній, а інші - повернення до більш високих рівнів активності сонця. Однак група в цілому досить легко досягла консенсусу, спираючись на моделі, які ґрунтуються на вимірах магнітних полів в полярних регіонах Землі, для того, щоб прийти до висновків про те, що станеться в найближчі роки.

Вчені говорять, що вони навчилися досить точно моделювати еволюцію полярних магнітних полів і пояснюють, що це один з кращих індикаторів амплітуди майбутнього циклу. Саме вона і була однією з основних характеристик, на які звертала увагу група дослідників, будуючи прогнози щодо активності Сонця в майбутньому.

 

За їх словами, є й інші ознаки того, що цей цикл залишиться спокійним. Але якщо в найближчі місяці цикл сонячних плям буде рости швидше, ніж очікувалося, це буде ознакою того, що, можливо, експерти недооцінили інтенсивність майбутнього циклу.

Навіть під час порівняно слабших сонячних циклів на Сонці можуть відбуватися гігантські вибухи. Так, в 2012 році на поверхні Сонця відбулося виверження, порівнянне з «подією Керрінгтона», але, на щастя, воно не було направлено в сторону Землі.

У будь-якому випадку, більш спокійне сонце збільшує шанси на те, що в найближчі 11 років нашу планету не вдарить сонячний катаклізм.

https://vhfdx.in.ua/index.php/pub/news/210-pochynaietsia-novyi-soniachnyi-tsykl-do-choho-hotuvatysia